Rejseanbefalinger til Assisi

REJSEVEJLEDNING TIL ASSISI  
Jeg giver dig mine bedste rejseanbefalinger, der bygger på mange års erfaringer. Der kan dog være forandringer, jeg ikke ved noget om, så se venligst min vejledning som et velment forslag, der altid skal kontrolleres. Opdateret efterår 2017.

Fly og tog: Danmark-Assisi
Jeg flyver så godt som altid med SAS. Det giver den bedste rejse, gode rejsetider og gode forhold i lufthavnen. Jeg kan ikke anbefale de billige flyrejser. Bestil i god tid og du får gode priser. Jeg flyver som regel til Rom. Under alle omstændigheder er det bedst at ankomme til Italien (Roms lufthavn) senest kl. 14 for at kunne nå frem, og hjemturen må først starte fra lufthavnen efter kl. 12, da du kan have svært ved at nå frem før. Her regner jeg ikke med Assisis/Perugias lufthavn Sant
Egidio, som pt. ikke har forbindelser til København.
Fra Firenze går der lufthavnsbus ind til den centrale jernbanestation. Fra Firenze til Assisi er der som regel direkte forbindelse, (Retning nok Spoleto, Terni og Rom.) Det tager et par timer.
Fra Rom
A. går der lufthavnstog (tager ½ time) til Roms hoved-jernbanestation Termini, hvorfra du skal videre til Assisi. Det tog, du skal med fra Termini kører som regel i retning mod Ancona og med skift i Foligno, herefter retning Perugia eller Firenze. Der er nu direkte forbindelse fra Rom med et regionaltog, og da hedder endestationen Firenze. Togturen tager lidt over 2 timer.

Der er som regel langt at gå med bagage i lufthavnen og på jernbanestationen Termini. Nu (2017) ankommer lufthavnstoget til Termini dog tæt ved, hvor perronerne begynder, og hvor de store digitale skærme med ankomst- og afgangstider hænger.

Der kører direkte regionaltog fra Termini til Assisi, retning Perugia, Firenze. De afgår fra perron ´est´, som ligger i forlængelse af perron 1, og der er langt at gå derud. Beregn god tid. mindst et kvarter.  Tilbagerejsen fra Assisi med regionaltog er – så vidt jeg har erfaret ikke automatisk til ´est´, men det skal afklares.

Der er endnu en mulighed fra Roms lufthavn, og det er at tage
B. toget til Tiburtina station i Rom og herfra tage toget videre mod Assisi. Her kan du også risikere at skulle skifte undervejs (i Foligno) på samme måde som fra Roms Termini, men du undgår den store og noget besværlige Termini station. Fra Tiburtina er der flere tog, så du kan vinde tid. Efterhånden er Tiburtina blevet en velfungerende mindre station med gode rulletrapper til perron og forbindelser direkte til Assisi. Man skal være vågen på denne rejse på strækningen lufthavnen – Tiburtina, hvor der kan være nogen, der ønsker at udnytte en enlig rejsende.

Jeg er ærlig talt lidt usikker på, hvilken af de to ruter, jeg skal anbefale. Selv er jeg begyndt at tage over Tiburtina, for at undgå Terminis vrimmel og lange afstande.

NB! NB! NB!
Køb af togbillet Rom – Assisi.
 Når du ankommer til Roms lufthavn, Fiumincino, kan du dér købe billet hele vejen til Assisi –uanset hvilken af de to overfor nævnte togforbindelser, du vælger. Gør det endelig, for det er en prøvelse senere at stå i lang kø i Termini eller Tiburtina for at købe en billet. Jeg taler om det kontor i lufthavnen, hvor du også køber billet til lufthavnstoget til Termini. Det ligger på højre side, når du ser på togene, inden du står på. Det hedder ´Ferrovie dello stato´, statsjernbanerne. I dette lufthavnsbilletkontor er de som regel venlige og hurtige til at orientere sig om, hvilke forbindelser der er videre, hvis du spørger derom.
Hvis du vælger en rejse via Roms Termini vil togpersonalet i lufthavnen nok automatisk give dig en billet til regionaltoget, og ikke til de (få) hurtigere (og dyrere) forbindelser. Vær klar på, om det er det, du ønsker.
Køb af togbillet Assisi – Rom . Hvis du ikke har en returbillet til toget, kan du til tilbagerejsen nemt købe en billet i Assisis rejsebureau Stoppini, på Corso Manzini, hovedgaden i Assisi. De er dygtige og ved om muligheder. Faktisk vil jeg anbefale dig at købe returbilletten her. Du skal blot have overvejet, hvilken returrejse du ønsker.

Og så må jeg lige komme med en advarsel. Fik du ikke købt billet i lufthavnen og skal købe togbillet i Termini, da skal du vide, at der er mange, der gerne vil hjælpe dig med at købe billet i maskinerne. Ingen af disse hjælpere er imidlertid jernbanepersonale, men selvbestaltede hjælpere, så vær vågen!

Når du ankommer til Assisi station
(der egentlig hedder Santa Maria degli Angeli) skal du rejse endnu et lille stykke for at komme op til byen. Der går bus hver halve time, og det tager ca. en halv time. Du anbefales at købe billet i baren/caféen eller i kiosken, inden du stiger på bussen. Kendte stop er San Francesco og Santa Chiara. Tag evt. hele vejen til endestationen: Piazza Matteotti. Herfra går du gennem de små gader, nedad. Du kan naturligvis også tage en taxa lige uden for stationen.

Og når du skal rejse hjem fra Assisi station til Rom eller Firenze, kan der være en frygtelig fælde, som du skal være meget opmærksom på. I sidste øjeblik kan det tog, du skulle med,  ankomme på en ændret perron. Så spørg nogle af de andre rejsende, inden du stiger på toget, om det er det rigtige tog. Det kan være, at du skal ned ad trapperne, under sporene og over på den anden perron. Så vidt jeg har forstået sker forvirringen, når der komme to tog næsten samtidig dvs. med et lille interval, på stationen.